8 idej za okolju in denarnici prijazno valentinovo

Iščete nove, malo drugačne ideje za letošnje valentinovo. Ne glede na to ali ste samski ali v zvezi, si lahko privoščite valentinovo, ki je okolju in denarnici prijazno. Pripravili smo vam nabor malo drugačnih idej, ki jih lahko preizkusite kar doma.


Valentinovo je prav poseben dan – dan ljubezni. Tradicionalno gledano je valentinovo dan zaljubljenih, ko si zaljubljenci izmenjujejo čokolade, bombonjere v vseh oblikah, rože – navadno rdeče vrtnice in/ali nakit. A danes dobiva valentinovo drugačne razsežnosti, saj si pozornosti želimo vsi. Valentinovo ne velja več le za dan zaljubljenih, temveč vedno bolj tudi kot dan ljubezni. Dan, ko izkažemo ljubezen in naklonjenost osebam, ki jih imamo radi in nam nekaj pomenijo v življenju.


Valentinovo za poročene in samske

Po podatkih SURS-a (2017)[1] o zakonskem stanu prebivalcev Slovenije je 38 odstotkov prebivalcev Slovenije poročenih, 34 odstotkov prebivalcev samskih, nikoli poročenih, 7 odstotkov ovdovelih in 6 odstotkov razvezanih. Posameznikov, ki niso poročeni, torej so samski, ovdoveli ali so razvezani, je kar 47 odstotkov celotnega prebivalstva.  Za njih ima ta praznik nekoliko drugačen pomen. Nekateri valentinovo povezujejo s splošnim izkazovanjem naklonjenosti in ljubezni. Mnogi tako danes kupujejo valentinova darila za prijatelje, sodelavce ali celo hišne ljubljenčke.


Vpliv valentinova na okolje

Poročeni, samski ali zaljubljeni … ne glede na trenutni zakonski stan, vsi si želimo biti ljubljeni. Vsled temu pri izkazovanju ljubezni in naklonjenosti kupujemo darila, ki zaradi odvečne embalaže, obremenjujejo okolje, s povečano potrebo po logistiki (prevoz na romantična kosila in večerje zunaj doma) pa povečujemo ogljični odtis.

Na valentinovo se največkrat izmenjujejo bombonjere, voščilnice in rože, ki so zapakirane v čudovite darilne embalaže. Vsa ta embalaža, ki služi le enkratnem namenu, pa pusti svoj pečat tudi v naravi. Zato če že kupujete darila, naj bodo ta pakirana vsaj v embalaži, ki je okolju prijazna in po možnosti 100 % razgradljiva. Na račun valentinovih kosil in večerij zunaj doma se povečajo tudi CO2 emisije v zraku, ki dodatno obremenjujejo okolje. 

valentinovo

8 okolju in denarnici prijaznih idej za praznovanje valentinova kar doma:

1.      Zajtrk v postelji

Začnite dan z okusnim in bogatim zajtrkom v postelji. Pripravite si poln pladenj najljubših dobrot. Nabodala so vedno prava izbira! Jagode ali toasti v obliki strčkov bodo pustili svoj pečat. V toaste, ki so ostali preluknjani od srčkov za nabodala, pa preprosto vlijte jajca in jih specite ter postrezite kar v postelji. Pri vsem tem ne pozabite na kavo ali čaj.

2.      Filmski maraton

Vsi ljubitelji filmov – pripravite si filmski maraton in na zabaven način preživite valentinovo. Ostanite v pižami, zavijte se v udobno odejo in se pripravite na užitek ob vseh svojih priljubljenih filmih. Ne pozabite na kokice!

3.      Družabne igre v dvoje

Za tiste, ki niste strastni ljubitelji filmov, je lahko valentinovo pravi čas za stare družabne igre ali karte. Če ste bolj tekmovalne vrste si popestrite igro s posebnimi nalogami za tistega, ki izgubi. Na primer, luzer pripravi večerjo, vam zmasira noge, vas boža po hrbtu … uporabite domišljijo.

4.      Magična masaža

Privoščite si magično masažo. Ne obremenjujte se s tem, da niste strokovnjak za to, le poslušajte svoj instinkt in si pomagajte z domišljijo. Poskrbite, da bodo roke tople in nežne. Ne pozabite na romantičen ambient, ki ga lahko hitro ustvarite z malo priljubljene glasbe in svečniki. Izmenično se zmasirajta z oljem po lastni izbiri, ki si ga lahko pripravita kar sama. Na primer olivno olje s kapljico priljubljena eteričnega olja je vedno prava izbira. Sama obožujem eterično olje lotosovega cveta ali rožmarina. Zelo dobro se obnese tudi kokosovo olje v kombinaciji s kakavovim maslom.

5.      Wellness v dvoje

Odličen wellness si lahko pripravite kar doma. Za to potrebujete le nekaj wellness pripomočkov, s katerimi boste lahko izmenično poskrbeli za nego partnerja. V svoji lepotni oazi poskrbite za prijeten ambient. Prepričajte se, da je dovolj toplo, predvajajte glasbo z mehkimi, čutnimi zvoki in poskrbite za pridušeno svetlobo ob romantiki sveč ter prijetnim vonjem kadil. Izklopite telefone in druge možne moteče dejavnike ter se prepustite užitkom.

6.      Piknik v dnevni

Privoščite si Valentinov piknik kar sredi dnevne sobe. Prižgite sveče, zavrtite romantično glasbo in na tla pogrnite veliko odejo. Pri naboru jedi uporabite domišljijo. Ne pozabite na srčkaste oblike jedi. Nabodala so lahko odlična izbira, saj hrana na nabodalih vedno izgleda bolje. Pa še romantična so lahko pri izmeničnem hranjenju. Le pazite, da se kdo ne napiči.

7.      Glasba in ples

Pripravite nabor najljubše glasbe in poskrbite za toplo vzdušje ob svečah ter omamnem vonju kadil. Pri izbiri glasbe upoštevajte svoj in partnerjev okus. Ne znate plesati? Pa kaj zato. S pomočjo YouTuba poiščite video vodič, zaplešite ter se zabavajte.

8.      Igra vlog

Popestrite si valentinovo z igro vlog. Poskusite nekaj novega. Prelevite se v romantičnega vampirja, zaljubljenega slikarja ali herojskega gasilca … odprite domišljiji svojo pot.[1] SURS (2017). Prebivalstvo, staro 15 ali več let, po starosti, spolu in zakonskem stanu, kohezijski regiji, Slovenija, letno. Vir: http://pxweb.stat.si/pxweb/Dialog/Saveshow.asp (2.2.2018).