Magični bambus

Bambus je zaradi svojih magičnih lastnosti postal simbol dolgega življenja, trajnosti, vzdržljivosti, bogastva in blaginje doma. To magičnost so prepoznali že mojstri feng shuija, starodavne kitajske veščine urejanja prostora, ki priporočajo uporabo bambusa v domu, saj odganja negativno energijo in privlači pozitivno. V tem prispevku predstavljam ključne lastnosti bambusa ter izpostavljam zakaj je bambus tako super alternativa lesu in plastiki.

Ob bambusu marsikdo najprej pomisli na kitajski vodni bambus ali bolj znan »Lucky bamboo«, botanično poimenovan kot Dracena sanderiana, ki prinaša srečo v dom. A ta pravzaprav sploh ne sodi med rastline bambusa, temveč med družino lilij, zato nikoli ne oleseni.  Medtem ko pravi bambus, ki sodi v družino trav in je najhitreje rastoča rastlina na svetu, oleseni in ga zato mnogi zamenjujejo za drevo. Do zamenjav prihaja ravno zaradi njegovega videza, ki močno spominja na drevo. A dejansko gre za najhitreje rastočo rastlino na svetu, ki spada v družino trav. Tako ga ni mogoče imenovati za les, ampak gre dejansko za olesenelo travo in trdoživ plevel, ki se izredno hitro širi in raste. Ravno zaradi teh lastnosti je odličen trajnosten in okolju prijazen material, ki za vzgojo ne zahteva veliko. Nekatere vrste lahko zrastejo tudi več kot 88 centimetrov na dan. Zaradi tega najdemo bambus tudi med Guinnessovimi svetovnimi rekordi. Če ste potrpežljive narave, bi lahko cel dan presedeli zraven takšnega bambusa in dejansko zaznali njegovo rast. Magično, mar ne?

Bambus je odlična alternativa lesu.

Les je trdno, vlaknato strukturno tkivo, ki se nahaja v steblih in koreninah dreves. Medtem ko je bambus v bistvu trava, ki oleseni. Prednost bambusa pred drevjem je predvsem v izjemno hitri rasti. Bambusova rastlina odraste v polni velikosti v 3 do 10 letih (odvisno od vrste bambusa), medtem ko drevesa potrebujejo od 20 do 70 let ali celo več. Zato je bambus veliko bolj okolju prijazen v primerjavi s tradicionalnimi gozdovi, ki se vedno bolj krčijo, za obnovitev in rast pa potrebujejo vsaj 7 krat več časa kot bambus.

Bambus je torej hitro obnovljiv material z vrhunskimi karakteristikami. Je celo trši in močnejši od večine vrst lesa. Izpostavljam le nekaj splošnih dejstev o bambusu:

  • Kot rastlina se uvršča med najhitreje rastočo rastlino, ki vsebuje naravno antibakterijsko zaščito, zato ga ni potrebno dodatno gnojiti in raste kar sam od sebe.
  • Kot gradbeni material je zelo eko, saj je 100% biorazgradljiv, a kljub temu izjemno trden (po trdnosti se lahko primerja celo z jeklom) in vzdržljiv.
  • Kot sestavina v kozmetiki odlično regenerira, utrjuje in pomaga ohranjati dober tonus ter elastičnost kože.
  • Kot pletivo je izjemno udoben, zračen in uravnava telesno temperaturo (v vročih dneh hladi, v hladnih pa greje).
bambus

Nekatere vrste bambusa se uporabljajo tudi v kulinariki, s čimer ste se verjetno že srečali ob kulinaričnih doživetjih v kateri izmed restavracij iz Daljnega vzhoda. Uporabljamo ga lahko torej kot: rastlino, za dekoracijo doma ali vrta; gradbeni material; material za izdelavo izdelkov za kuhinjo, spalnico, ali osebno nego; material za izdelavo trendovskih napravic (npr. tipkovnic, mišk, slušalk); sestavino v kozmetiki; sestavino v kulinariki ali vrhunsko pletivo z luksuzno mehkobo. Predela se lahko v mnoge produkte in izdelke, ki so prijazni do narave in ljudi. Zaradi tega je bambus odlična alternativa lesu, s čimer lahko prispevamo k zmanjšanju števila posekanih dreves.

Bambus kot odlična alternativa plastiki.

Vsako leto človek proizvede več kot 250 milijonov ton plastičnih odpadkov, trend pa narašča. Pet milijonov ton je pristalo v oceanih našega sveta in ponekod oblikovalo že cele kontinente odpadkov. Bambus je eden najhitrejših obnovljivih virov na svetu in je v naši naravi dovolj prisoten. Za gojenje ne potrebuje nobenih pesticidov ali gnojil, saj ima rastlina naravno odpornost. Zaradi svojih karakteristik je odlična trajnostna alternativa plastiki.

Bambus vs. plastika:

magicni bambus by barbara bera

Foto: Barbara Bera

Bambus se kot rastlina uvršča med najhitreje rastočo rastlino in je 100% biorazgradljiv.

Izdelki iz bambusa ne vsebujejo BPA, so brez škodljivih ftalatov in ne vsebuje petrokemikalij.

Za razliko od plastičnih alternativ na trgu, so izdelani s postopkom proizvodnje nizkoenergijskih emisij, kar zmanjšuje CO2 odtis

 magicni bambus-plastika by sandra bera

Foto: Sandra Bera

Plastika predstavlja veliko grožnjo naravnemu okolju, zaradi raznih dodatkov (npr. ftalatov)

lahko predstavlja tudi nevarnost za zdravje ljudi.

Je umetno pridelana in izredno trpežna, zato se razgrajuje izredno počasi (od 20 pa vse do 450+let). 

Grozljiva dejstva:

Naš planet se duši v odpadkih plastenk, pokrovčkov, vrečk in drugih umetnih, odvrženih izdelkov. V oceanih nastajajo že ogromni otoki teh odpadkov, ki se zelooo počasi razgrajujejo ali pa sploh ne. Najmanjši takšen otok je kar 35 x večji od površine celotne Slovenije, ki meri le dobrih 20.000 km². Zavedati se moramo, da s svojim potrošniškim ravnanjem močno ogrožamo kakovost življenja na našem planetu. Če ne bomo spremenili mišljenja in ravnanja v vsakodnevnih opravilih, se bomo počasi zadušili v lastno pridelanih odpadkih. Trenutno to najbolj občutijo živa bitja v oceanih. Kar je daleč od oči, še ne pomeni, da ne obstaja. Še prehitro lahko »globalen« problem postane tudi »vaš/naš« problem. Zato trikrat premislite, preden nespametno odvržete kakšen plastičen izdelek že po eni sami uporabi, pa čeprav gre morda le za kavni lonček za enkratno uporabo ali plastično slamico. Vedite, da bo mati zemlja vse to preživela, a morda nas več ne bo.

Če želite prispevati svoj delež k zmanjšanju števila posekanih dreves in izdelkov iz plastike, se predajte bambusmaniji na Bambusmania.com in odkrijte čare bambusovih izdelkov.

Pri nakupu vsakega izdelka pri nas prispevate 10 centov za donacijo. #donacija88